NEDEN RUSLAR GÜLÜMSEMİYORLAR?

Bu sitede herhangi bir ders kitabından veya herhangi bana ait olmayan bir materyal yoktur. Gördüğünüz bütün metin, okuma parçaları, ufak diyaloglar dâhil, benim tarafımdan yazılmış ve telif hakları saklıdır ©, veya ünlü yazarların tarafından yazılmış ve metin düzenlemesi benim tarafımdan yapılmıştır. 

    

                                                                                                                   Kullandığım kaynak: 

http://allnvrn.ru/articles/34-professor-vgu-iosif-sternin-pochemu-russkie-ne-ulybayutsja.html

 

             

                                  

                      NEDEN RUSLAR GÜLÜMSEMİYORLAR?

             Yurtdışında daha önce Rusya’ya gidip, gören insanlardan, Rus halkının gülümsemeyen bir halk olduğunu, hatta gaddar bir halk olduğunu sık sık duyarım. Benzer yorumlara sosyal ağlarda da sürekli rastlanıyor.

              Bende istatistiğe bakınca, gerçekten Rusların diğer halklarla kıyaslayınca daha az gülümsediğini tespit ettim. Araştırmamı devam ettim ve ünlü Profesör Yosif Sterninin çalışmasına rastladım. Sternin bu ilginç olayı birkaç nedenle açıklıyor:

 

   1. Rus kültüründe gülümseme kibarlığın emsali değildir. Batı ülkelerinde selamlaşırken gülümseme bir kibarlık, dostça yaklaşımıdır.  Fakat Rusya’da – kişinin duyduğu sempati ifadesi sayılır. Devamlı kibar gülümseme ise Ruslar tarafından yapmacık veya bir şeyi gizleme çabası olarak algılanır ve hoş karşılanmaz. Bunun için Rus dilinde bir ‘nöbetçi gülümseme’ ifadesi vardır.

   2. Ruslar tanımadıklarına gülümsemezler. Bu yüzden mağazada satış elemanı size gülümsemez, sizi tanımıyor ya!  Fakat tanıdığı müşteriye mutlaka gülümser.

   3. Rus toplumunda standart cevap gülümseme âdeti de yoktur. Bir Rus’un yabancı birinin ona gülümsediğini görünce, cevap olarak ona gülümsemez. Önce kendi giysilerinde, yüzünde, saçında sizi güldüren kusuru arar. Bulamaz ise, neden gülümsediğinizi sorar.

    4. Ayrıca Rusya’da size bir polis veya havalimanında gümrük görevlisi de gülümsemez. Hatta yönetim tarafından, işi ciddiye almamasından ve otoriteyi koruyamadı için suçlanabilir.

     5. Bir yabancının gülümsemesi Ruslar tarafından flört yapmak çabası olarak algılanabilir.

    6. Rus toplumda yabancı birine karşı iyi niyet göstergesi gülümseme değil, davranış, ses tonu ve samimi gözlerle bakışıdır.

                Aynı zamanda Ruslar iyi espri anlayışına sahip olan insanlar. Sürekli her konuda esprileri yaparlar ve gülmeyi severler.  Rusların güler yüzlü olmaması gaddar oldukları anlamına gelmez.

                Ve son olarak meşhur yazarın Anton Çehov sözleri aklıma geldi:

" bir yabancının size gülümsemesinin bir anlamı yoktur. Onlar rutin, sembolik gülümsemeye alışıklar. Fakat bir Rus’un size gülümsemesi- size karşı olan güzel duyguların ifadesidir, çünkü bir Rus ancak içinden geldiğinde size gülücük armağan eder".